Home
menu
 
+32 475 80 19 18

Balustrades en leuningen

 

Veel gestelde vragen betreffende balustrades en leuningen

 

1.     Wat is de meest  kindvriendelijke balustrade ?

 

Balustrades zijn er in vele soorten en types. De meest kindvriendelijke balustrades zijn deze voorzien van verticale spijlen met een max. tussenafstand van 11 cm of een balustrade voorzien van gelaagd glas. Deze beide types balustrades laten niet toe dat een kind in een moment van onoplettendheid de balustrade kan beklimmen of met zijn hoofdje gekneld kan geraken.

 

2.     In welke materialen wordt een balustrade gemaakt ?

 

Balustrades worden gemaakt in staal, inox en aluminium.

 

3.     Hoe hoog moet een balustrade zijn ?

 

De hoogte van de balustrade wordt bepaald door de mogelijke val. Indien de mogelijke val minder dan 12m bedraagd volstaat een balustrade met een nuttige hoogte van 1,1 m. Indien de mogelijke val meer dan 12 m bedraagt dient de balustrade 1,2 meter hoog te zijn.

 

4.     Waarom dient gelaagd glas gebruikt te worden ?

 

Bij balustrades voorzien van glaspanelen dient steeds gebruik gemaakt te worden van gelaagd glas. Panelen in gelaagd glas bestaan namelijk uit 2 glasplaten met daartussen één of meerdere PVB film. Deze PVB film zorgt ervoor dat het glaspaneel, net zoals een autoruit, na een impact niet gaat versplinteren, maar dat het weliswaar gebroken glaspaneel in 1 stuk blijft.

 

5.     Welke gegevens heeft u nodig om een offerte te kunnen  bezorgen ?

 

Om u een correcte prijsopgave te kunnen bezorgen horen wij graag van u welk type balustrade u wenst: met horizontale spijlen, verticale spijlen, glaspanelen..etc. Wij dienen ook te weten welk materiaal en welke oppervlaktebehandeling u verkiest: staal, inox of aluminium en dit gepoederlakt, geborsteld, genodiseerd…Wij ontvangen bij voorkeur plannen of een schets zodat wij kunnen uitmaken of het om een rechte balustrade, een U-vorm, een L-vorm of misschien wel een gebogen vorm gaat. Daarenboven wensen wij te weten wat de ondergrond precies is:natuursteen, keramische tegels, houten vloer….dit is namelijk belangrijk naar montage toe. Als laatste moeten wij uiteraard het aantal lopende meter weten en de toeganklijkheid van de montageplaats: gelijkvloers, 1steverdiep, 4de verdiep..etc.

 

6.     Welk materiaalsoort moet ik kiezen.

 

Elk type materiaal, hetzij inox, staal of aluminium heeft zowel zijn voor- als nadelen. Inox is een duurzaam materiaal die zowel voor buiten- als binnentoepassingen geschikt is en waarmee elke gewenste vorm kan vervaardigd worden. Balustrades in inox worden vooral gekozen voor het moderne en estetische aspect. Inox laat bijzonder slanke balustrades en leuningen toe zonder in te boeten qua sterkte. Nadeel is wel dat inox een vrij dure materiaalsoort is.Staal daarentegen is goedkoper en laat door zijn sterkte net als inox bijzonder slanke constructies toe en dit elke gewenste vorm.  Enkel is het zo dat staal in contact met lucht gaat oxideren en dat dus een oppervlakte behandeling, zoals poederlakken of verzinken een must is. Voor buitentoepassingen die gepoederlakt worden zal vooraf een metalisatielaag aangebracht worden. Dit is net zoals galvaniseren een zinklaag. Enkel wordt deze niet door onderdompeling in een bad aangebracht, maar wel met een pistool. Metaliseren is een betere oplossing indien de constructie voorzien is van boringen met schroefdraad. Aluminiumbalustrades worden vooral gebruikt in de sector van de appartements – en en utiliteitsbouw. Door het lichte soortelijk gewicht van aluminium is dit de ideale voor montages op verschillende verdiepingen. Aluminium heeft trouwens goede  roestwerende eigenschappen waardoor het ideaal is voor montage aan de kuststreek en in agressieve omgevingen. Aluminium dient ook behandeld te worden hetzij door anodisatie (naturel of kleur), hetzij door poederlakken. Aluminium is bij grote projecten tevens een economische oplossing.

 

7.     Welke soorten inox zijn er ?

Er bestaan een tiental soorten inox, elk met specifieke eigenschappen.De 2 meeste geschikte types voor de constructie van balustrades en leuningen zijn  het type 304 en het type 316 ook wel aangeduid als V2A en V4A. Inox 316 heeft een hoger gehalte chroom en nikkel dan 304 waardoor inox 316 nog hogere roestwerende kwaliteiten heeft dan het type 304. Nadeel is dan weer dat inox 316 een stuk duurder is dan het type 304. 

 

8.     Moet een inox balustrade nog behandeld worden tegen roest ?

 

Het is geen absolute must om inox , 304 of 316, extra te behandelen. Het is uiteraard wel een aanrader. Door het lassen, borstelen, slijpen..etc wordt de beschermlaag (oxidelaag) aangetast, waardoor de roestwerendheid verminderd. Het passiveren of beitsen bied hiervoor een oplossing. Passiveren of beitsen van inox gebeurd door onderdompeling in een elektrisch geladen bad met chemicaliën. Het uitzicht van de balustrade veranderd niet. Enkel wordt de inox  ontdaan van alle onzuiverheden en wordt de beschermlaag of oxidelaag terug geoptimaliseerd.Naast beitsen of passiveren kan er ook gekozen worden vooreletrolytisch polijsten. Dit is min of meer gelijkaardig als passiveren, al veranderd het uitzicht hier wel. De balustrade zal na deze behandeling een hoogglans hebben. Eletrolytisch polijsten is voornamelijk geschikt voor de kuststreek, agrresieve omgevingen of toepassingen waar hoogglans gewenst is. Een gepassiveerde balustrade in inox 304 is beter beschermd tegen roest dan een niet behandelde balustrade in inox 316. Meer info hierover vindt u op: http://www.electropolish.be/nl/packo_surface_treatment

 

9.     Wat is geborstelde inox ?

 

Borstelen van inox is een oppervlakte behandeling. Deze behandeling bied geen verbetering naar roestwerendheid toe, maar richt zich eerder op het estetische aspect. Door het borstelen van de inox buizen of platen gebeurd d.m.v schuurbanden. Hierdoor ontstaan kleine haarlijntjes in de stukken en wordt een egale satijnglas bekomen.

 

 

10.     Hoe hoog moet een leuning zijn ?

 

Doorgaans wordt een leuning op een hoogte van 90 cm boven de trapneus geplaatst. Uiteraard kan dit naar wens van de klant aangepast worden.

 

 

11.     Wat is een muurhandgreep ?

 

Een handgreep of muurhandgreep is in principe een leuning die d.m.v handgreephouders op de muur wordt vastgemaakt. M.a.w geen klassieke leuining met spijlen tot op de grond. Ook een muurhandgreep wordt meestal op 90 cm boven de trapneus geplaatst.