Home
menu
 
0475/80.19.18

Trappen

Veel gestelde vragen betreffende trappen
 

1.     Waarom kiezen voor een metalen trap ?

De keuze voor een metalen trap is vrij simpel. Metalen trappen kunnen vrijwel in elke vorm en afmeting gemaakt worden. Metalen trappen laten bijzonder lichte en slanke constructies toe zonder af te doen aan draagkracht en functionaliteit. Zij kunnen tevens gelakt worden in de door u opgegeven kleur. Bovendien hebben metalen trappen bijzonder goede brandwerende eigenschappen.
 

2.     Hoeveel kost een trap ?

Dit is waarschijnlijk een van de meest gestelde vragen, maar daarom niet de makkelijkste om een pasklaar antwoord op te verzinnen. De kostprijs hangt namelijk af van heel wat verschillende elementen. Om welk type trap gaat het ? In welke materialen dient de trap vervaardigd te worden ? Welke zijn de afmetingen van de trap ? Daarom is het dus aangewezen dat u ons, indien dit beschikbaar is, een plan van uw architect bezorgt of een eigen schets of voorbeeld. Mocht dit niet beschikbaar zijn is het aangewezen dat wij de situtatie ter plaatse komen bekijken en samen met u de uitwerking van uw project bespreken. Wij gaan nooit uit van een standaard prijs per lopende meter of per trede. Dit om de simpele reden dat geen enkele montage dezelfde is. Daarom vinden wij het heel belangrijk project per project in detail uit te werken en een correcte prijsopgave te bezorgen.
 

3.     Kan eender welke trap gemaakt worden in metaal ?

Niets is te gek in metaal ! Metalen trappen zijn er in tal van soorten: rechte steektrappen, kwartdraai trappen, zwevende trappen, spiltrappen, wenteltrappen, brandtrappen, industrietrappen…etc. En dit telkens in open of gesloten vorm met onderliggende trapboom of zijdelingse trapwangen !
 
 

4.     Kan eender welke trap in ons huis geplaatst worden ?

In de mate van het mogelijk proberen wij de trap van uw dromen te realiseren.
Maar uiteraard dienen wij steeds rekening te houden met de vereisten en de beperkingen die een bepaald type trap met zich meebrengt. Een spiltrap heeft als voordeel dat hij ruimtebesparend is, maar nadeel is dan weer dat een spiltrap niet altijd even vlot beloopbaar is voor oudere mensen. Een rechte steektrap is dan weer heel vlot beloopbaar, maar neemt dan weer meer ruimte in beslag. Zwevende trappen zijn vlot beloopbaar en heel modern maar kunnen niet zomaar overal gemonteerd worden en zijn minder kindveilig.

5.     Wat is de levertermijn van een trap ?

De levertermijn hangt voornamelijk af van de complexiteit van de trap en de op dat moment lopende bestellingen. Doorgaans is de levertermijn 6 weken.

6.     Welke gegevens heeft u nodig om een offerte te kunnen bezorgen ?

Wij wensen in de eerste plaats te weten wat u precies wenst, m.a.w welk soort trap, welke materialen, welke afwerking.. Voor een correcte prijsopgave ontvangen wij bij voorkeur plannen of schetsen. Mocht u hierover niet beschikken dan hebben wij volgende afmetingen nodig: gewenste breedte van de trap, de maximale lengte van de trap, de afstand tussen afgewerkt vloerpas 1 en afgewerkt vloerpas 2, de afmetingen van het trapgat en de positie van het trapgat. Uiteraard kan de opmeting ook door ons uitgevoerd worden.
 

7.     Kunnen metalen trappen voorzien zijn van houten treden ?

Metalen trappen kunnen zowel voorzien worden van houten, glazen, stenen en uiteraard metalen treden. De keuze is aan u.
 

8.     Zijn treden in glas glad ?

Glazen treden zijn in tegenstelling tot wat de meeste mensen denken helemaal niet gladder dan treden in metaal of steen.
 

9.     Wat is de stapmodulus ?

De stapmodulus is een formule die bepaald hoe vlot een trap beloopbaar is.
Deze formule ziet er als volgt uit: (2x optrede) + (aantrede) = 600 mm. 
600 mm is de ideale stapmodulus. Wegens technische beperkingen is het bekomen van een ideale stapmodulus helaas niet altijd haalbaar. Daarom wordt er steeds van uitgegaan dat de stapmodulues van een vlot beloopbare trap zich moet situeren tussen de 570 en 630 mm.

10. Wat is een luie trap ?

Een luie trap is een trap met een kleine hellingsgraad. Indien de hellingsgraag minder of gelijk is dan 35° spreekt men van een luie trap. Een luie trap is doorgaans een heel vlot beloopbare trap, met een ruime aantrede. De keerzijde van de medaille is dat een luie trap vrij veel plaats inneemt.

11. Welke afwerkingen voor trappen zijn er zoal ?

Hierin dienen we een onderscheid te maken tussen stalen trappen en inox trappen.
Stalen trappen worden voor interieur toepassingen veelal gepoederlakt. De keuze van het kleur bepaald u zelf. In moderne interieurs wordt ook dikwijls gekozen voor een geboende afwerking. Geboende trappen laten het produkt metaal in al zijn eenvoud zien en zorgen hierdoor voor een moderne touch in uw interieur. Zowel voor binnen- als buitentoepassingen kan eveneens gekozen worden voor een verzinkte of galvanisé afwerking. Deze afwerking zorgt voor een industriële look en heeft bovendien bijzonder goede roestwerende eigenschappen waardoor het vooral een afwering is die gebruikt wordt voor buitentoepassingen, al kan het natuurlijk ook voor binnentoepassingen gebruikt worden. Als we het over inox trappen hebben is de meeste gekozen afwerking de geborstelde afwerking. De inox onderdelen worden bewerkt met schuurbanden waardoor er in de onderdelen allemaal kleine haarlijntjes ontstaan. Dit zorgt voor een satijnglans. Een andere mogelijkheid is parelstralen. Hierbij worden de inox onderdelen onder hoge druk gestraald met glas- of keramische parels. Dit zorgt voor een matte en iets ruwere look. Een derde mogelijkheid is het eletrolytisch polijsten. Dit is een procédé waarbij de constructie ondergedompeld wordt in een elektrisch geladen bad met chemicaliën. Deze behandeling zorgt ervoor dat de inox een hoogglanseffect bekomt.